Velkommen til en blog om Birkegården, hvor hverdagen er præget af interessen for det simple liv, selvforsyning, håndarbejde og madlavning.

fredag den 20. april 2012

En lang dag med ost

Ja, det var ikke længe jeg kunne vente med at få gang i osteriet ;-)
En hel dag skulle der til, hvor jeg ikke rigtig lavede andet.
Det startede i bund og grund allerede om eftermiddagen inden selve ostedagen, hvor vi var på gårdbesøg, for at skaffe os noget stalddørsmælk, af god kvalitet.
Denne mælk blev samme aften lavpasteuriseret, ved at varme mælken langsomt op til 65 grader.

Her bliver den koaguleret mælk skåret i tern

På selve ostedagen, var vi lidt modige, for vi valgte at starte ud med, at lave en halvfast ost, af havarti typen. Hvis dette lykedes for os, vil det veje tungt i vægtskålen, for at erhverve os en ko i fremtiden.

OBS! Husk at hælde vallen fra inden du vender osten i bakken :-)
 Harvati osten skal lagres i 4-6 uger, så der går lidt tid inden vi kan få en smagsprøve, og meget kan nå at gå galt inden vi står med det færdige produkt.

Når man har lavet ost, af 10 l. mælk, har man rigtig meget valle tilovers, denne indeholder stadig meget næring, derfor stræber vi efter at anvende så meget af det som muligt.
Derfor kommer der ofte en brødbagningsdag efter en ostedag. Vi gjorde en fordej klar til to rugbrød, samt en bolledej, der skulle koldhæve.

Ud over brød, kan man producere ost af vallen, her er det muligt at lave en Norsk myse ost, eller en Italiensk Ricotta. Vi gik efter Ricottaen, da den ikke tager ret lang tid at lave.

Ricottaen bliver smuldret og gjort klar til, at der kan tilføres smag.
Da ricottaen var færdig, valgte vi at tilføre friske hakkede urter til osten, hvilket italienerne sikkert ikke syntes om. Dog syntes vi det blev ret godt og taler lige til at skulle være fyldt totilini.
  
Urterne hakkes meget fint
 Vi plukkede frisk løgkarse og hakkede det meget fint sammen med lidt hvidløg.
Det blev blandet sammen med osten lidt af gangen, så det blev til mange smagsprøver inden vi var helt tilfredse.

Den færdige ricotta med løgkarse og hvidløg

Denne udgave af ricottaen, syntes vi rigtig godt om på hjemmebagte boller, med en skive frisk tomat.

Da vi var i gang med at hakke urter, lavede vi et forsøg på vores første pesto. Det blev heller ikke dårligt, men der mangler stadig lidt tilpasning af opskriften, så det får i en anden gang.

1 kommentar:

  1. Hvor ser det godt ud! Jeg glæder mig til at se resultatet af jeres første faste ost!

    God weekend!

    Didde

    SvarSlet