Velkommen til en blog om Birkegården, hvor hverdagen er præget af interessen for det simple liv, selvforsyning, håndarbejde og madlavning.

fredag den 26. august 2011

Rugbrød med surdej uden gær.

På trods af en ulden dag igår, så skulle der lige bages tre rugbrød til aften :) I den tid vi har boet på Birkegården, har vi selv bagt næsten alt den brød der er blevet spist her på gården. Der har været enkelte dage, hvor vi har ladet os friste af bageren, eller ikke har nået, at få lavet surdejen til rugbrødet. Men der går nu længere og længere tid imellem de dage :) Frisk bagt rugbrød er nu en luksus vi alle har råd til !

Denne gang har jeg bagt to forskellige brød, begge baseret på surdej.
Det ene brød er ud fra Didde's opskrift, det andet brød er det Old School Rugbrød Camilla Plum bager i programmet Boller af stål på Dr2.

Jeg bruger oftest en surdej uden gær, den består af blot tre ingredienser.
Økologisk rugmel, så frisk malet som muligt, da det indeholder naturlige gærsporer.
Økologisk honning, der ikke er opvarmet, da det også er for at øge indholdet af naturlige gærsporer.
Vand fra hanen ;)


Første dag:
2 spsk honning opløses i 2 dl vand og det blandes med 2 1/2 dl rugmel. Dette skal røres til der ikke er klumper i mere. Dæk det med plastfilm eller et låg, og stil det lunt i to dage.
Dag 3:
Rør 1 dl vand og 1 dl rugmel i, dæk det til og stil det lunt et døgn.
Dag 4:
Tilføj yderligere 1 dl vand og 1 dl rugmel, dæk det til og stil det lunt et døgn.
Dag 5:
Surdejen dufter nu frisk og syrligt, den er klar til brug. Dufter den derimod lidt af acetone, bør man starte forfra.
Hvis surdejen ikke skal bruges med det sammen, opbevares den i køleskab, hvor den friskes op med 1 dl vand og 1 dl rugmel ca en gang i ugen, hvor den står lunt natten over og sættes igen på køl. Når man har brugt noget af surdejen, fylder man mere vand og mel i, og stiller det lunt natten over og så tilbage i køleskabet med den. Hvis man ikke syntes der er så meget gang i surdejen, kan man evt. tilsætte lidt ekstra honning.

Denne opskrift er inspireret af Camilla Plum's Surdej uden gær og "Bag brød" af Ejler Hinge-Christensen.

De to brød til venstre er Old School Rugbrød, og brødet til højre er efter Didde's opskrift.



 Tak til Didde for en inspirerende blog, nu har jeg endnu engang "lånt" lidt derfra ;)

3 kommentarer:

  1. Hjemmebagt rugbrød.....det er en af livets luksusvarer - men heldigvis ikke fra den dyre ende :o)
    Camilla er en ørn ud i brødbagning, har selv lavet mange af hendes opskrifter.
    Kh Helle

    SvarSlet
  2. Hvor ser det godt ud!
    Jeg takker ligeså for at du har startet en blog, det er så rart at læse om nogen der har gang i lidt af det samme som én selv :)

    /Didde

    SvarSlet
  3. Jeg har i lang tid forsøgt at undgå rugbrød, da jeg ikke var særlig vild med det, men efter jeg selv har lært at bage det, så spiser jeg det glædeligt :)

    Selv tak Didde, det var nu din blog der inspirerede mig til at starte, efter mange overvejelser om en egentlig hjemmeside, er dette meget nemmere :)

    SvarSlet